Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ομαδικό Κύπελλο Αττικής

Την Κυριακή 20/5/2012 υποδεχθήκαμε στην έδρα μας μία δυνατή στα χαρτιά ομάδα του Χολαργού, τον «Κότινο». Την ομάδα μας επάνδρωσαν, λόγω πολλών εκτάκτων προβλημάτων, τέσσερις από τους διαθέσιμους παίκτες, όχι οι -κατά τεκμήριο- ισχυρότεροι. Ο μέσος όρος των ELO ήταν για μεν το ελληνικό 1850 των αντιπάλων και 1335 των δικών μας παικτών, ενώ αντίστοιχα στο διεθνές οι μέσοι όροι ήταν 2000 και 1600. Τεράστια η διαφορά δυναμικότητας μα δυσανάλογη με την πράξη.

Ο αγώνας κράτησε 5 ώρες και είχε πολλή αγωνία, περισσότερη για τους ισχυρούς μας αντίπαλους, που καρδιοχτυπούσαν με το φάσμα του αποκλεισμού να πλανάται συνεχώς πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Για ευνόητους λόγους και οι δύο ομάδες είχαν ανακατέψει τη σύνθεση με αποτέλεσμα στην πρώτη σκακιέρα να αγωνίζεται ο Κώστας Ζήβας με τον έμπειρο Δεληκανάκη, στη δεύτερη ο ισχυρός Παναγιωτόπουλος με τον Αντώνη Γουγή, στην τρίτη ο έμπειρος Γιώργος Διαμάντης με τον νεώτερο και ισχυρότερο Μελίδη και στην τέταρτη ο ισχυρότερος παίκτης των αντιπάλων Μερκούρης με τον ορεξάτο Φοίβο Διαμάντη.
Ο μαχητικός, μα ελαφρά σκουριασμένος Ζήβας έπαιξε πολύ αδύνατα και γρήγορα παραδόθηκε στον έμπειρο και πολύ ισχυρότερο αντίπαλό του. 1-0 για τους αντίπαλους, που όμως ίδρωναν γιατί στις άλλες τρεις σκακιέρες αντιμετώπιζαν προβλήματα, τόσο με τις θέσεις όσο και με το χρόνο.
Στη δεύτερη σκακιέρα ο Γουγής είχε ευκαιρία στην κίνηση να μείνει με παραπάνω πιόνια και δύο ελαφρά κομμάτια έναντι πύργου, στην τρίτη σκακιέρα ο Γιώργος με καλό παιχνίδι – μετά από καιρό – κίνηση την κίνηση στραγγάλιζε τον αντίπαλό του που πιεζόταν πολύ και από το χρόνο, στην τέταρτη τέλος σκακιέρα ο Μερκούρης, που έπαιξε κακά το άνοιγμα στη Φιλιντόρ, έκανε μία θολή θυσία διαφοράς που έξυπνα αποδέχθηκε ο Φοίβος, κάνοντάς τον να τραβάει 4ωρο κουπί.
Δεύτερη λήγει η παρτίδα του Γιώργου, αφού ο Μελίδης σε πολύ δύσκολη θέση και σε πίεση στήνει πύργο και εγκαταλείπει. 1-1!
Ο έμπειρος αντίπαλος του Αντώνη ξαναμπαίνει στη μάχη , μετά την αβλεψία του Αντώνη, παίρνει τον προστιθέμενο χρόνο και φτάνοντας σε νέα πίεση οδηγεί την παρτίδα σε φορσέ  ισοπαλία. 1,5-1,5!
Δυστυχώς ο Φοίβος δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον υψηλόβαθμο αντίπαλό του, προτείνει επίμονα ισοπαλία και δεν επανατοποθετεί τα κομμάτια του σε καλύτερες θέσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Μερκούρης παίζει οριακά με το χρόνο, βελτιώνει τη θέση του, παίρνει τον επιπλέον χρόνο και αναποδογυρίζει την κατάσταση. Σε πίεση χρόνου πλέον ο Φοίβος καταρρέει και αποκλεισμός 1,5-2,5.
Το σκορ θα μπορούσε ρεαλιστικότερα να είναι 3-1 ή 2,5-1,5 με πρόκριση στους οκτώ , αλλά και 2-2 με αξιοπρεπέστερο αποκλεισμό.  Αγώνας για γερά νεύρα! Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και αποδοτικότερα του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου