Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Νίκη στον 6ο γύρο του Πρωταθλήματος Β' Τοπικής Κατηγορίας


ΣΠΚ Φυλής- ΠΚΕ Αγροτικής Τράπεζας είχε το σημερινό αγωνιστικό πρωινό Κυριακής και για ακόμη μια φορά είχαμε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η ομάδα μας στους τελευταίους γύρους έχει δώσει αγχωτικούς αγώνες που το τελικό αποτέλεσμα κρινόταν μέχρι την τελευταία σκακιέρα και το σημερινό δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.
Ο Κώστας Ζήβας και η Αθηνά Τσουκαράκη άνοιξαν γρήγορα το σκορ και έδωσαν προβάδισμα 2-0 στη ομάδα μας. Και τα δύο παιδιά έχουν δώσει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα και σταθερά δίνουν τις βάσεις για θετικά αποτελέσματα.
Σε όλες τις υπόλοιπες σκακιέρες δινόταν μάχη χωρίς εύκολα προγνωστικά.
Στην δεύτερη και τέταρτη σκακιέρα οι Περικλής Φλουρής και Γιώργος Φουρτούνης ήθαν αντιμέτωποι με Γκαμπί του Βασιλιά και αυτό από μόνο του υποσχόταν συναρπαστικές παρτίδες.
Στην παρτίδα του Περικλή ο λευκός αρχικά έμοιαζε να βγάζει ιδανική θέση, αλλά μετά από ανακρίβεια τα μαύρα φάνηκαν να ισοφαρίζουν.  Τα λευκά στη συνέχεια κέδισαν πιόνι κι όλα έδειχναν πως ο Περικλής θα έπρεπε να παλέψει σε χειρότερη θέση. Κι εκεί έγινε κάτι ανέλπιστο: η σημαία του αντιπάλου πέφτει στην 39η κίνηση και από το πουθενά 3-0. Να σημειώσουμε πως αυτός ήταν ο πρώτος πόντος του Περικλή στο πρωτάθλημα και είναι σίγουρο πως χρειαζόμαστε τους πόντους του και στην συνέχεια.
Στην τέταρτη τα μαύρα βρέθηκαν να δέχονται πίεση λίγο μετά από το άνοιγμα και  χρειάστηκαν κινήσεις ακριβείας (και αρκετός χρόνος στο ρολόι) για να οδηγηθεί η παρτίδα σε ένα δύσκολο να εκτιμηθεί φινάλε πιονιών. Σταδιακά τα μαύρα βρέθηκαν να πιέζουν και σε απίστευτη πίεση χρόνου χάνουν άμεση νίκη. Τα λευκά δύο κινήσεις μετά ανταπέδωσαν το λάθος και αυτή την φορά η παρτίδα είχε κριθεί ακριβώς στην 40η κίνηση. 4-0
Η κατάσταση γνώριμη. Η ομάδα χρειαζόταν μισό πόντο για τη νίκη.
Ο Αντώνης Γουγής χάνει την παρτίδα του και η αντίπαλη ομάδα μειώνει 4-1.
Ο Φοίβος Διαμάντης στην έκτη σκακιέρα μετατρέπει σε ανύποπτο χρόνο μια θέση χωρίς διασπάσεις για καμία παράταξη, σε μια θέση τρία πιόνια κάτω. Παράξενο γιατί ο Φοίβος μέχρι τώρα έχει δείξει πως ανταποκρίνεται σε δύσκολες θέσεις. 4-2
Ο Δημήτρης Γώγος στην πρώτη είχε διαφορά πάνω και χάνει την ευκαιρία να μεταφέρει την παρτίδα σε φινάλε που η ισοπαλία είναι εξασφλισμένη. Αντ’αυτού ο αντίπαλος του καταφέρνει να δημιουργήσει μεγάλες απειλές με ελεύθεο πιόνι και ο Δημήτρης λυγίζει 4-3.
Όλα κρίθηκαν στην παρτίδα του Γιώργου Βλάχου, όπου παιζόταν ένα δύσκολο φινάλε πύργων. Την προηγούμενη μέρα στην προπόνηση με τον Ηλία Κουρκουνάκη είδαμε την παρτίδα Νακαμούρα- Σμέετς, στην οποία ο αμερικανός GM έδωσε  τον πύργο του για να αποκτήσει τρία ελεύθερα πιόνια (http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1604477&kpage=8#reply209). Ο Γιώργος φαίνεται πως αξιοποίησε το μάθημα και με παρεμφερή τρόπο έδωσε τη νίκη στην ομάδα μας με 5-3.

Τρεις γύροι μένουν για το τέλος του πρωταθλήματος και η ομάδα μας παραμένει στο παιχνίδι της ανόδου (βρίσκεται στην τρίτη ή τέταρτη θέση της κατάταξης). Την επόμενη Κυριακή είναι το καθοριστικό βήμα.